Select Page

Boomstronken kunnen behoorlijk in de weg zitten als je andere plannen hebt voor je tuin. Na het omzagen van de boom zal er nog flink wat graafwerk verricht moeten worden om de stronk helemaal weg te halen. Dit is niet altijd makkelijk, zeker niet bij oude en grote bomen, wiens wortels al vele tientallen jaren onder de grond liggen. Het kan natuurlijk wel en we helpen je graag op weg met enkele tips.

 

Het uitgraven van de boomstronk

Boomwortels verwijderen kan je doen door de hele boel uit te graven. Dit is een tijdrovende en vermoeiende klus, maar wel eentje die resultaat biedt. Je graaft met een schop om de stronk heen totdat je er enigszins onder kan komen, waarna je de grotere wortels door zaagt, of met een bijl doormidden hakt. Dit gaat even duren, maar na een tijdje zul je zien dat de boomstronk los komt te liggen. Als dat eenmaal zo is, kun je de stronk eruit trekken. Is dit te zwaar voor jezelf alleen, en die kans is zeker niet klein, dan valt het aan te raden om dit met meerdere mensen tegelijk te doen. Het laatste wat je wilt, is dat de stronk je een blessure bezorgt, omdat je je eigen krachten een tikje hebt overschat.

 

Trek de stronk eruit

Een andere mogelijkheid, is het trekken van de stronk. Dit gebeurt vaak met behulp van een sterk voertuig, zoals een tractor. Ook auto’s met vierwielaandrijving kunnen geschikt zijn voor dit klusje, maar wees wel voorzichtig. Als de wortels te diep zitten, valt deze methode af te raden, maar bij jongere bomen wil het nog wel eens werken. Je bevestigt de stronk dan aan de trekhaak, waarna je langzaam gas geeft en de kracht van de auto of tractor gebruikt om de stronk los te trekken. Doe dit met overleg, want zodra de stronk losschiet, wil je natuurlijk niet dat hij richting je auto zwiept en voor beschadigingen zorgt.

 

Gebruik een stobbenfrees

Een stobbenfrees is het apparaat dat door de professionals gebruikt wordt. De stobbenfrees verpulvert een boomstronk en kan dit doen totdat hij bijna een halve meter onder het oppervlak is. De boomstronk hoeft niet te worden uitgegraven en kan dus gewoon zonder al te veel gedoe te lijf worden gegaan. Veel verhuurbedrijven hebben een stobbenfrees in het assortiment, waardoor dit apparaat goed te bereiken is en je er prima mee uit de voeten kan. Let wel op de aanwijzingen van het personeel en lees de gebruikershandleiding goed. De stobbenfrees kan wat risico met zich meebrengen als je hem verkeerd gebruikt en dat wil je absoluut niet.

 

Al met al is een boomstronk op meerdere manieren te verwijderen, waarbij het handmatige uitgraven de meest tijdrovende en vermoeiende manier is, maar wel een manier waarbij je heel grondig te werk gaat en je zeker weet dat alle wortels worden doorgesneden. De auto of tractor kan heel goed werken bij jonge bomen, maar voor het echte werk gebruik je de stobbenfrees.