Select Page

Het komt helaas voor; scheuren in stucwerk. Na het stucen van een nieuwbouwhuis, maar ook na het stucen van een plafond in een bestaande woning. We onderscheiden twee soorten scheuren; constructiescheuren en krimpscheuren. Uiteraard zijn scheuren te herstellen, maar voorkomen is altijd beter. Hieronder lees je hoe je de kans op scheuren zo klein mogelijk kunt houden.

 

Constructiescheuren

 

Deze scheuren komen veel voor nadat een huis is opgeleverd en de woning gaat inklinken. Dit is een proces wat langzaam gaat, maar waar wel degelijk scheuren uit voort kunnen komen. Doordat bijvoorbeeld de fundering zakt, zullen ook andere delen mee gaan zakken, hierdoor kunnen scheuren ontstaan.

 

Krimpscheuren

 

Doordat materialen krimpen, kunnen er ook scheuren ontstaan. Denk hierbij aan materialen die tijdens de bouwwerkzaamheden nat zijn geworden door de regen en hierdoor uit zijn gaan zetten. Als de woning eenmaal waterdicht is, gaan deze materialen krimpen en ontstaan er scheuren. Dit kan ook gebeuren als een woning in de herfst/winter wordt gebouwd en in de lente wordt opgeleverd. In deze periode van het jaar wordt het warmer en droger, waarbij materialen gaan krimpen.

 

Scheuren repareren

Over het algemeen zijn scheuren goed te repareren. Door gebruik te maken van een krimpvrije muurvuller kun je in een korte tijd een scheur netjes opknappen. Voordeel ten opzichte van bijvoorbeeld behang is dat je iets onzichtbaar kunt herstellen.

 

Voorkomen van scheuren

 

Scheuren kunnen worden voorkomen als een huis wordt opgeleverd zonder constructiefouten. Hierdoor loopt het stucwerk naderhand ook geen gevaar. Daarnaast voorkom je scheuren door pas te gaan stucen als alle materialen droog zijn. Bijvoorbeeld als je een nieuwbouw gaat stucen, is het verstandig om te controleren of het huis helemaal droog is, waardoor je zeker weet dat er geen materialen gaan uitzetten. Dit geldt ook voor bestaande woningen waar je gaat stucen, als hier bijvoorbeeld net nieuwe muren zijn gemetseld, kunnen deze muren nog uitzetten. Wacht af totdat alle omringende materialen goed droog zijn voordat je begint. Vaak wordt er ook voor gekozen om bijvoorbeeld het plafond en de muren los van elkaar te snijden, waardoor ze geen invloed op elkaar uit kunnen oefenen. Je kunt hierbij speciale elastische kit aanbrengen, waardoor het er optisch goed uitziet, maar de delen nog wel los van elkaar kunnen bewegen. Ook hiermee kunnen scheuren worden voorkomen.