Select Page

Als je binnenkort je eerste kindje verwacht, staat je leven even op z’n kop. Er is dan ook niets zo spannend als de komst van je eerste baby, want nieuw leven in je gezinnetje brengt ook een heleboel voorbereiding en verandering met zich mee. Waar begin je? Wat moet je allemaal regelen? Lees snel verder!

Richt de babykamer in

First things first: het inrichten van de babykamer. Dit is wellicht één van de leukste voorbereidingen die je alvast kan treffen. Zorg voor een comfortabel bedje, voldoende opbergruimte voor kleertjes en pampers en vergeet ook niet de praktische zaken, zoals een commode niet. Maak de kamer gezellig met leuke sfeerverlichting en misschien wat leuke muurdecoraties. Een rustige en veilige omgeving is belangrijk voor zowel de baby als voor jou.

Maak een baby-uitzetlijst

Er zijn heel wat dingen die je nodig hebt voor een baby, dus is het handig om een uitzetlijst te maken. Denk aan kleertjes in verschillende maten, luiers, flesjes, speentjes, een kinderwagen, autostoeltje en verzorgingsproducten zoals babyshampoo en lotion. Een tip? Praat ook met vrienden en familie die al kinderen hebben – zij kunnen je ongetwijfeld goed adviseren over wat echt nodig is en wat misschien overbodig is.

Bereid je voor op de bevallingsdag

Als je voor het eerst zwanger bent, kijk je misschien met een bang hartje uit naar de bevalling. Daarom is het fijn om je goed voor te bereiden op deze dag. Pak alvast een vluchtkoffer in met de belangrijkste dingen die je nodig hebt voor het ziekenhuis, zoals kleren voor jezelf en de baby, toiletartikelen, belangrijke documenten, en wat snacks. Het is ook handig om een lijstje te hebben met telefoonnummers van mensen die je op de hoogte wilt brengen zodra de baby er is.

Lees jezelf in over belangrijke baby zaken

Om jezelf wat zelfzekerder te voelen als toekomstige mama of papa, is het aangeraden om voldoende research te doen. Lees verschillende boeken en blogs over baby’s, zo ben je er zeker van dat je niets over het hoofd ziet wanneer je kleintje er straks is. Welke voeding is het beste? Tot welke leeftijd is kindergeld een recht? Wat moet je meenemen naar het ziekenhuis? Hoeveel weken zwangerschapsverlof krijg je? Op al dit soort vragen vind je ongetwijfeld een antwoord door voldoende te lezen.

 

Verdiep je in babyvoeding

Of je straks nu borstvoeding of flesvoeding wilt geven aan je baby, het is belangrijk om je goed voor te bereiden. Bij borstvoeding kan het nuttig zijn om een borstvoedingscursus te volgen, zo weet je net iets beter wat je te wachten staat. Als je voor flesvoeding kiest, zorg dan dat je de juiste flesjes in huis hebt en dat je weet hoe je de melk veilig moet bereiden en bewaren.

Regel de formaliteiten

Na de geboorte zijn er enkele administratieve zaken die je moet regelen. Geef de geboorte van je baby binnen drie dagen aan bij de gemeente. Hierdoor krijgt je kindje een geboortebewijs en wordt hij of zij officieel ingeschreven. Daarnaast kan je voor de geboorte van je baby ook alvast een geboortepremie aanvragen. Ten slotte kun je ook al nadenken over kinderopvang als je van plan bent om weer te gaan werken. Dit soort formaliteiten zijn niet de leukste taken, maar wel noodzakelijk om alles soepel te laten verlopen.