Select Page

Als je een winkel wilt openen, kom je vaak voor hoge kosten te staan. Hoe zorg je ervoor dat die opstartkosten er niet meteen voor zorgen dat je winst maken de eerste jaren wel kunt vergeten? Zijn er ook manieren om het weliswaar goed, maar tegelijk ook goedkoop te doen?

Zoek naar de juiste locatie

Een winkelpand kopen of huren kan duur zijn, zeker als je op een zogenaamde A-locatie wilt zitten. Vraag jezelf goed af of je dit nodig hebt. Nu de binnensteden steeds rustiger worden, is een plekje daar niet per se een garantie dat je ook veel toeloop van klanten zal krijgen. Een plekje in een winkelcentrum buiten het stadscentrum, zoals je dat in bijna alle grotere wijken wel treft, kan een veel goedkoper alternatief zijn. Vaak zijn de prijzen om hier een pand te huren of kopen veel lager. Daar komt nog eens bij dat er vaak geen of weinig geld wordt gevraagd aan je bezoekers als deze hun auto willen parkeren, wat het ook voor hen vaak een makkelijkere en aantrekkelijkere plek maakt om te bezoeken. Denk hier goed over na, en doe gedegen onderzoek. Vind uit hoeveel bezoekers het stadscentrum trekt, en vergelijk dit met de winkelcentra in de wijken. Leg dit naast de prijzen die je kwijt bent om hier je winkel te runnen, en kies de voor jou beste optie.

Start je een heel specialistische winkel, die het sowieso niet moet hebben van bezoekers die toevallig binnen komen ‘waaien’, dan kun je zelfs op zoek gaan naar goedkopere locaties. In de meeste steden vind je buiten de echte winkelgebieden nog best wat panden waar je ook een winkel in mag runnen. Check goed of dit het geval is voor je een pand koopt of huurt, zodat je geen problemen krijgt met de gemeente. Als je vooral te maken hebt met klanten die speciaal op pad gaan om jouw winkel te bezoeken, is dit vaak een goedkoop en prima alternatief. Dit soort locaties zijn vaak goed te bereiken, beschikken over voldoende (gratis) parkeergelegenheid, en niet zelden zijn de panden ook nog eens een stuk groter dan in winkelcentra.

Ook de inrichting hoeft niet duur te zijn

Natuurlijk wil je je winkel goed inrichten, maar ook dit hoeft niet per se duur te zijn. Een industriële look is momenteel trendy, en die realiseer je in je winkel heel gemakkelijk door bijvoorbeeld te werken met houten rekken waar je je producten op uitstalt. Wil je liever geen hout, dan kun je ook kiezen voor goedkope stellingkasten van metaal. Let wel op dat je deze niet te vol zet om maar zoveel mogelijk producten te laten zien. Juist een rustige inrichting zorgt ervoor dat je winkel er ook met goedkope materialen hartstikke netjes en verzorgd uit kan zien.