Select Page

Bouwen en verbouwen, het zijn twee heel tijdsintensieve bezigheden die je veel geld kosten, maar die ook allebei veel voldoening en extra voordelen opleveren. Het uiteindelijke doel is bij zowel bouwen als verbouwen hetzelfde; je wil een toffe, energiezuinige woning verkrijgen waarin het aangenaam wonen is. Hoewel de kosten sowieso hoog zullen oplopen, zijn er manieren om de totaalprijs en de toekomstige kosten een beetje te drukken. Hoe je dat kunt doen, lees je hier.

Binnen in je woning

Wat de binnenkant van je woning betreft, kun je voor een groot deel zelf beslissen hoe duur alles wordt. Zeker als het gaat om badkamer- en keukenmeubilair, vloerbedekking en gebruikte materialen, zijn er voor alles verschillende prijsklassen mogelijk. Hoeveel geld je hieraan besteedt, hangt uiteraard af van je budget, maar ook van je prioriteiten. Een spoelbak in de berging hoeft bijvoorbeeld niet per se een streling voor het oog te zijn, dus hier is een van de goedkoopste opties vaak meer dan voldoende. Ook wat je badkamer betreft, zijn er wasbekkens, toiletten en badmeubels in verschillende prijsklassen mogelijk. Dit geldt ook voor je keuken. Je kiest zelf of je voor de keuken van een grotere keten gaat of van een kleinere speciaalzaak. En ook dan zijn de keuzes ruim. Het is erg handig om op voorhand je budget voor elke ruimte in je huis te bepalen, om zeker niet voor verrassingen te komen te staan.

Gebruikte materialen

Je dragende muren zijn altijd uit baksteen vervaardigd. Je andere muren hoeven niet met stenen gemetst te worden. Gyproc is bijvoorbeeld een heel goed alternatief materiaal om muren mee te plaatsen. Niet alleen zijn deze gipsplaten lichtgewicht, waardoor ze makkelijker te hanteren zijn, bovendien is Gyproc ook een heel duurzaam materiaal. Dat wil niet alleen zeggen dat deze gipsplaten lang meegaan, maar ook dat ze geen schade toebrengen aan het milieu. Wanneer je met Gyproc aan de slag gaat, gaan je werken goed vooruit. Deze platen zijn ook heel handig wanneer je aan het verbouwen en aan het isoleren gaat. Zo kun je isolatiemateriaal tegen een bestaande muur plaatsen, en deze laag afschermen met gyprocplaten. Dat gaat snel, is erg netjes, en het neemt minder plaats in dan een extra muur in baksteen.

Hou rekening met de toekomst

Wanneer je aan het bouwen of verbouwen gaat, moet je soms investeringen doen die je later snel kunt terugverdienen. Deze kosten schrikken op het eerste zicht vaak af, maar je zal snel merken dat ze ervoor zorgen dat je rekeningen nadien lager zijn. Denk hierbij maar aan zonnepanelen of aan een regenwaterton. In zo’n regenwaterton recupereer je hemelwater, dat je vervolgens kunt gebruiken om je wc mee door te spoelen of zelfs (mits enkele extra investeringen) kunt gebruiken om je was mee te doen. Door hemelwater te gebruiken in plaats van leidingwater, zal je waterfactuur altijd beduidend lager zijn.